Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Anouar Brahem - The Astounding Eyes Of Rita        

          Τα ταξίδια, πολλοί ισχυρίζονται πως είναι ακριβά. Απαιτούν οργάνωση, χρήματα, χρόνο και με μεγάλη προσοχή. Υπάρχουν όμως ταξίδια που δε χρειάζεται να κουραστείς και να κοπιάσεις για να τα πραγματοποιήσεις. Η μουσική ως τέχνη ταξιδεύει με ποικίλλους τρόπους ανά τον κόσμο. Έτσι και η Τυνησία ταξίδεψε μέχρι το σπίτι μου και συγκεκριμένα εισέβαλλε στα αυτιά μου.

          Ο Ανουάρ Μπραχίμ, δεξιοτέχνης στο προσφιλές μας ούτι και με ένα σύνολο έντεκα δίσκων στο ενεργητικό του, φτάνει το 2009 και συνθέτει το έργο "The Astounding Eyes Of Rita".  Στην άπιαστη ανατολή και στα αμέτρητα παζάρια και ραμαζάνια, κάπου το βλέμμα του ίσως συνάντησε τα πιο εκπληκτικά μάτια του κόσμου, ικανά να τον κάνουν να συνθέσει ένα σπουδαίο έργο, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα τη μαγεία τους. Τη μαγεία της ψυχής.

          Ένα ατέρμονο ταξίδι αναζήτησης σε χαμηλούς και μπάσσους τόνους ξεκινάει. Μυστήριο και μαγευτικό τυλιγμένο στις πιο καλοπαιγμένες μελωδίες. Μαζί του, ο Klaus Gesing στο μπάσσο κλαρίνο, με το ρόλο του "πάρτη", πιάνει το νήμα και διογκώνει το έργο με ήρεμο τρόπο, όχι πομπώδη. Σε καθοριστική θέση για τη δωρικότητα του έργου στέκουν οι Bjorn Meyer και Khaled Yassine στο μπάσσο και στα κρουστά αντίστοιχα. Συνοδοί μη επιτηδευμένοι, δεμένοι στο σύνολο, συνθέτουν την αρμόζουσα αρμονία του έργου. Την αρμονία που πρέπει για τα "εκπληκτικά μάτια της Ρίτας.."

          Κατά πως φαίνεται, ο "εραστής της Βυρητού" "χόρεψε με πολλά κύματα" και προσπάθησε μέσα από τη μουσική και λίγα αχνά φωνητικά να μας δώσει την εικόνα των ματιών μιας γυναίκας. Με μια ιερατική προσέγγιση στα μάτια του γυναικείου φύλου, ο Ανουάρ Μπραχίμ διεισδύει στα μύχιά μας καταφέρνοντας να πλάσει την εικόνα μέσω του ήχου. Το επαναληπτικό μοτίβο του "εραστή" είναι στην ουσία το μέλος, ο πυρήνας της σύνθεσης, επάνω στον οποίο οι τέσσερις μουσικοί αποκαλύπτουν το ταλέντο τους.

          Πρόκειται για ένα έργο με πολλές περγαμηνές και σίγουρα άξιο να ακουστεί. Οι μουσικές ταμπέλες δεν του ταιριάζουν καθώς αναδεικνύεται μέσα από την αυτοτέλειά του.

Ακούμε όλο το δίσκο εδώ!
Μακάρι να ξεχώριζα ένα κομμάτι.. Μα είναι τόσο δύσκολο...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου